17.mai – Tradisjoner

17.mai – Tradisjoner

Jeg har tidligere skrevet litt om historien, og bakgrunnen for at vi feirer 17.mai.

17.mai – Tradisjoner
17.mai – Tradisjoner

Det er mye som kan skrives og sies, for Norge har en spesiell fortid – tenker da spesielt på unionstiden og ikke minst krigen 1940-1945. Så det er ikke tilfeldig at vi setter så stor pris på nasjonaldagen vår, for friheten vi har i dag – er langt fra en selvfølge. Men la oss glemme fortiden, og heller se mer på hvordan vi opplever og feirer dagen anno 2018. For meg er 17.mai synonymt med glade barn, iskrem, pølser og ikke minst festkledde mennesker med norske flagg.

Tradisjoner

Ordet tradisjoner er i alle fall noe man kan bruke om 17.mai-feiringen, det er ikke mye ulikt fra år til år – eller fra generasjon til generasjon. Selv om noe så klart endres i takt med tiden og utviklingen, så er det mye som er uendret også. Jeg kan godt huske mine år på barneskolen, hvor vi møtte opp tidlig på morgenen i penklær og med flagget. Det var noe helt spesielt, ikke minst når korpsmusikken gikk i front av toget. Slik er det jo stort sett, den dag i dag.

Skolekorps

Det som er særegent for Norge, er at vi har skolekorps og barnetog. I mange andre land, er det militærparader med marsjerende soldater. Vi skal sette stor pris på at det er barna som står i fokus, selv om også enkelte militære avdelinger har noen oppgaver denne dagen. Hans Majestet Kongens Garde, er vel de mest nærliggende å tenke på. De har en ganske så imponerende drilloppvisning, på selveste Karl Johans Gate på 17.mai.

Leker for barna i skolegården

Dette er også en gammel tradisjon, som jeg selv husker svært godt fra min barndom. Våre egne barn, var selvsagt også en del av denne tradisjonen. Etter at barnetoget var ferdig, så ventet det is, pølser, brus, boller, kaker og kaffe. Det å kunne samles slik er jo en flott sak, og det at barna kan treffe skolevenner i en annen setting. De voksne koser seg også på 17.mai, enten om det er i skolegården eller andre steder.

Russefeiring

Det som kanskje har endret seg mest, er russefeiringen. Tidligere var det en ganske enkel markering, hvor 17.mai ble brukt for å markere at skolegangen var over. De færreste av russen hadde kjøretøy, ja kanskje noen hadde en sykkel om de var heldige. Russedress var ikke noe man brukte, men kun russelue. I dag er det full garderobe med russeklær og effekter.

Russebuss

I de senere år har man sett at bruk av buss, har økt kraftig. Bruk av russebiler har vi hatt i en årrekke nå, men tidligere var det ofte varebiler av forskjellige slag. Nå er det vanlig at mange russ, går sammen om å spleise på kostbare busser. Disse er ofte flott innredet, og med et musikkanlegg av en annen verden. Det er ikke noen tvil om at russefeiringen betyr mye for ungdommen, og varigheten er strukket langt lenger – enn det som var vanlig tidligere. Men uansett form og innhold, russefeiring er en viktig og betydelig del av 17.mai-feiringen. Russen hører hjemme i bildet vi har av nasjonaldagen vår, det er det ingen tvil om.