Bunader fra Sogn og Fjordane

Fjordane

Sogn og Fjordane eller Vestlandet som det vil hete fra 2020, er et område av landet med sterke tradisjoner. Det gjelder så vel næring som kultur. Her finner man lange fjorder og høye fjell, noe som har preget folk og fe i dette spesielle fylket. De høye fjellene og dype fjordene har gjort at fylket i mange sammenhenger har vært ganske isolert fra resten av landet, noe som kan ses på innbyggertall og dialekt. Men som de fleste andre steder finner man særegne bunader her.

Fjordane
Fjordane

Bunadene er preget av mørke teksturer for både menn og kvinner, samt brosjer og detaljer som viser fram både identitet og tilhørighet. Bunadene uttrykker regionens ville natur, med Norges lengste og dypeste fjord, høye fjell med Norges største isbre, et klima som gjør det utmerket å dyrke frukt og grønt og en rekke historiske bygg og stavkirker. Det er spesielt tre bunader som fins i dette området av landet, og de skal vi se nærmere på her.

Sunnfjordbunaden

Som de fleste vet, deler man fylket inn i Sogn, områdene sør og vest for Sognefjorden, og Fjordane, som er lokalisert lenger nord. Sunnfjordbunaden er en av to bunader fra Fjordane. Bunaden for kvinner er utarbeidet over mange år, men har røtter tilbake til 1800-tallet. Tidlig på 1900-tallet ville man modernisere drakten, og i dag bærer bunaden preg av en blanding av de to epokene. Bunaden har en hvit skjorte med en grønn vest med sølv. Ryggen har fine detaljer i rødt og stakken er svart med detaljert belte i rødt og hvitt. Herrebunaden har hatt og hoseband som fremste detaljer, og passer utmerket til den kvinnelige varianten. Vesten er i bondegrønn, mens jakken er rød.

Nordfjordbunaden

Nordfjordbunaden er mindre fargerikt, men likevel kledelig, med sine svarte og skoggrønne plagg. Bunaden for kvinner ble utviklet i 1920-årene og har bånd som går igjen i stakk og vest. Stakken er svart med grå sting som setter preg på bunaden. Herrebunaden er enklere, men svært stilig. Den har sølv i knapper to linjert med søm og trøye av vadmel. Broderi i skjorte og bukse er de samme man finner i kvinnebunaden.

Sognebunaden

Opprinnelig en drakt fra indre deler av Sogn er Sognebunaden utviklet gjennom flere perioder. Bunaden preges av silke og fløyel i skjorte og vest, mens stakken har bord med landskapet som fins i regionen. Vesten har mange detaljer, gir den kvinnelige bunaden er eget preg. Mannsbunaden består av grønn vest over en hvit skjorte, hvor en krage setter lys på maskulinitet og identitet. Sammen utgjør bunadene et snitt av renessanse og empirisk stil.

Tre bunader for folket

Det er mange anledninger til å bruke bunad, til både dåp og bryllup, konfirmasjon og fest. For de fleste en naturlig del av livet, men ikke hverdagslivet. Likevel kan man si at bunadene fra Sogn og Fjordane er noe erkenorsk, i likhet med samenes praktfulle klesdrakt. I Sogn og Fjordane er det vanlig å ha bunad, selv om det er flest kvinner som har en.