Jubileumsdrakten for Oslo

Jubileumsdrakten for Oslo

Det jeg synes er ekstra spennende med bunader og festdrakter, er de lokale ulikhetene man finner i dem alle sammen.

Jubileumsdrakten for Oslo
Jubileumsdrakten for Oslo

De er bygget på skikker, tradisjoner og ikke minst lokal historie. Vi har tidligere vært innom flere fylker, og vi er på langt nær ferdige med vår rundreise. Men nå tar vi et lite stopp i hovedstaden, som har sin egen jubileumsdrakt i anledning 1000-årsjubileumet for byen. Vi kommer nok til å skrive mer om Oslo sin tradisjon knyttet til slike antrekk, som i bybildet på 17.mai ofte er en god blanding av antrekk fra hele landet. Men dette med en jubileumsdrakt er jo spennende, og et slikt jubiluem fortjente jo en drakt – som senere generasjoner også kan benytte ved spesielle anledninger.

Tradisjonelle Oslo farger

For de som ikke visste det fra før, så har faktisk Oslo sine egne farger – som tradisjonelt er blitt benyttet i flere forskjellige anledninger. Dette gjelder også på festantrekk, fargene som jubileumsdrakten for damer består av er; hvitt, blått, gylden og «Søndagssort». Det blir betegnet som en tradisjonell men urban bunad, med en tydelig inspirasjon fra rike klestradisjoner – med andre ord akkurat slik en jubileumsdrakt skal være. Damedrakten består av forkle, skjørt, liv, skjorter, belte, jakke, skjerf/sjal og så klart sko og veske. Det at det er en flott bunad, er det i alle fall ikke noen tvil om.

Stakken

Livet i skjørtet er jaquardvevet silke og ull, kantet med gylne tittekanter – som er besmykket med selve symbolet for Oslo by, nemlig tre sølvknapper med St. Hallvard.

Forkleet som er mønstret, finnes i to fargekombinasjoner – gyllent/sort og blått/gyllent. Beltet til bunaden finnes med og uten spenne, og er i sort bomullsfløyel.

Skjorte og jakke

Man kan velge i hele fire forskjellige farger og varianter av skjorten, og jeg må si at jeg synes de alle sammen ser like flotte ut. Det er ikke så lett å kommentere alle detaljer i hverken skjortene eller jakken, men jakken er også laget i jaquerdvevet ull – og så klart med St. Hallvard sølvknapper her også.

Smykker og sko

Skoene er trukket i samme stoff jakken og livet, med skinnfor og lærsåler er det en riktig flott og stilig sko. Brystsølje med flere fargevalg på stenene, halsknapp, beltespenne og øredobber – som finnes i fargene; gyllent, blant eller blått.

Designer

Bunaden er et samarbeid mellom Oslo kommune og designer Eva Lie, mens det er Hjula industrier på Sagene som har vevd stoffene til den flotte bunaden. Når det kommer til smykkene som hører med til bunaden, er det et samarbeid med designer og gullsmed Elise Thiis Evensen. Smykkene er naturlig nok spesiallaget til jubileumsdrakten, og er i rent sølv.

Videre landet rundt

Jubileumsdrakten til Oslo, finnes også i herremodell men omtale av denne vil nok komme senere. Neste gang tenker jeg at vi beveger oss litt nordover, ja kanskje til Midt-Norge om jeg ikke tar mye feil. Inntil videre vil jeg fortsette min jakt, etter nye juveler i bunads Norge, og det er mer enn nok å velge i skal jeg si dere.