Klær handler ikke bare om å finne det rette antrekket

Tekstilindustrien

Vi mennesker har alltid vært opptatt av klær, både hva andre har på seg og hva vi selv har på oss. Trendene i samfunnet reflekteres også i klærne, som jeg har snakket om før. Bunaden var og på mange måter, er, den ultimate festdrakten. Både fordi den har røtter til fortiden og på grunn av prisen. Bunaden har nemlig alltid vært dyr, og ikke like enkel å få tak i. Likevel har den alltid vært meget viktig for å vise tilhørighet og følge tradisjoner. Det samme gjelder for merkevarer, som kan vise hvem som har penger og hvem som ikke har. Klær er med på å skape og vise vår identitet.

Tekstilindustrien
Tekstilindustrien

Tekstilindustrien

Klær og mote har alltid vært viktig.  Spinnere, vevere og skreddere har alltid vært attraktive yrker, om enn ikke alltid godt betalt. Med den industrielle revolusjonen tok maskiner over mye av driften. Det var en røff start for den moderne tekstilindustrien, men med årene ble forholdene gradvis bedre. Produksjonen økte, noe som kom flere til gode i form av flere arbeidsplasser og mer variasjon i klesveien.

I dag er det fremdeles utfordringer innen tekstilindustrien ettersom behovet for rimelige klær virker umettelig. Klær er blitt forbruksvare, og mange tusen plagg havner på fyllingen hvert eneste år. Tekstilindustrien må jobbe enda hardere, raskere og rimeligere, noe som ikke er like heldig.

Merkevarer og billigvarer

Ettersom klærne er med på å skape vår identitet, eller iallfall vise frem hva vi ønsker at andre skal se, har produsenten og designeren mye å si. Noen velger klær basert på merkenavnet på klærne. Klær med navnetrekkene eller merkene til kjente navn som Hugo Boss, Calvin Klein og andre designere er dyre. Du betaler mye for merket og designen, og endel for kvaliteten. Ønsker du å vise at du har penger, er dette klærne du vil gå med. Er du enda rikere, kan du velge å gå i klær med diskre merkenavn. Klær med utsøkt design, men uten å skrike høyt om det.

På den andre siden har man klær som er rimelige, gjerne produsert i lavkostnadsland. Klærne er tilgjengelig nesten overalt og i store mengder.  Profesjonelle designere står bak kolleksjonene, men dette er masseprodusert og skal passe til mange forskjellig mennesker. Kvaliteten og selve designen bærer preg av prisnivået.

Komfort og stil

En annen utfordring med klær og tekstiler er at det kan være vanskelig å finne et antrekk som både fanger stilen din og er behagelig å bruke. Jeg liker å slappe av når jeg kommer hjem, i likhet med de fleste andre. Sette meg godt i sofakroken, opp med nettbrettet og skyte godteri med CandyCrush eller spinne baller med PokerStarsCasino.  Det passer dårlig med skinny jeans, trange topper eller annet som kan gnage og klemme. Samtidig passer det dårlig med komfortable joggebukser eller en kosedress når du skal på møte.

Løsningen er selvsagt å enten være så heldig at din stil er inkluderer behagelige, myke klær eller å skifte klær når du kommer hjem. Noen designere er klar over at folk liker komfort og de har laget fantastiske klær om passer bra både på kontoret og i sofaen. Ulempen er at slike klær ofte er dyrere enn andre, og det er jo også snakk om slitasje hvis du bare går i de samme klærne.

Slitasje og reparasjon, redesign

Klær er bruksgjenstander og blir slitt. Det går hull i dem, de blir frynsete og kan skades. Før i tiden reparerte man klærne. Ofte satt mor eller bestemor på kvelden og fikset klærne. I dag er et mest vanlig at man kaster klærne som er ødelagt og kjøper nye. Dette skaper en utfordring fordi man får mer avfall å håndtere, og det må produseres flere klesplagg. Begge deler er en belastning på miljøet.

Derfor er reparasjon av klær tilbake på moten. Det er ikke alle klærne man kan reparere. Kvaliteten er ikke god nok, og reparasjonen kan være dyrere enn selve klesplagget. Små lapper til å sy på buksen kan koste mer enn en ny bukse. Personer som er kreativ med nål og tråd kan likevel gjøre mye.

Redesign, hvor man tar gamle plagg fra bruktbutikken eller fra foreldrenes skap, er også på moten igjen. Målet er å lage noe nytt, noe særegent av noe gammelt. Kvaliteten på de eldre klesplaggene er gjerne god, og mange har laget fantastiske nye klesplagg av slike eldre plagg.

Mer fokus på miljø og klær

Flere og flere får øynene opp for miljøvern og viktigheten av å ta vare på klærne våre. Klær er ikke bare en utgiftspost for oss personlig, det er også en utgiftspost for miljøet. Det er ikke så mye som skal til, enten det er festklær eller sofaklær, det meste kan repareres så det varer lengre. Kjøp mindre, utnytt farger og kombinasjoner mer kreativt, og plutselig har du en bærekraftig og rimelig garderobe.