Maten på 17. Mai

Maten på 17. Mai

17 mai er Norges nasjonaldag, og dermed er dette også en dag som feires ordentlig. Tidligere har det blitt skrevet litt om hvorfor 17. mai feires. Her ble historien, bakgrunnen og tradisjonen tatt opp. Det er mye mer som kan nevnes, og det er mange grunner til at 17. mai er en så spesiell dag for alle med ulikt kjønn og alder i Norge.

Maten på 17. Mai
Maten på 17. Mai

I dag feirer ikke kun de som bor i Norge 17. mai. Det har nemlig blitt veldig vanlig at folk fra andre land besøker Norge på 17. mai for å få mulighet til å feire den norske nasjonaldagen. Det er en dag fylt med mye glede, og en dag verdsatt av både barn og voksne. Selvfølgelig er det viktig med alle tradisjonene knyttet til 17.Mai, men også at man vet hvorfor dagen feires. Noe annet som også er viktig i løpet av 17. mai er selvfølgelig maten.

Mat tradisjoner

17 mai handler om å kunne kose seg og ha det gøy. For å kunne nyte dagen på best mulig måte, er det nødvendig at du inviterer alle dine kjære til middag. Selvfølgelig er det ikke alltid åpenbart hva du skal spise på nasjonaldagen, og derfor kan det være greit å få inspirasjon. Inspirasjon er godt å få, spørsmålet er derimot bare hvor du finner inspirasjon? Aviser og nettsteder kan være godt å begynne med. Se deg rundt og begynn å lete etter oppskrifter og middagstips. Her er fem tips om retter som er perfekte å nyte på nasjonaldagen. Tipsene består av alt fra fine forretter og smakfulle kaker, til kjølig drikke og deilige retter.

Koldtbord er et godt alternativ hvis dere er flere som spiser sammen. Det er vanlig å ha koldtbord på større festligheter, og det passer selvfølgelig derfor godt på nasjonaldagen. Maten som finnes på et koldtbord kan variere, noe som gjør dette til et enkelt alternativ. Noen av klassikerne som ofte finnes på et norsk koldtbord kan være alt fra laks til eggerøre.

Pavlova er en kake bestående av krem, jordbær og pistasjnøtter. Kaken er en skikkelig klassiker, og det er ikke vanskelig å forstå årsaken til det. Midtsommernattsdrøm er en champagnedrikke. For å lage denne sommerlige drikken som også er perfekt å drikke den 17. mai, trenger du: 3 cl halvtørr sherry, 3 cl fino sherry, 3 cl sitron, 2 cl sukkerlake, 4 jordbær, 1 neve basilikum og sist men ikke minst champagne og hylleblomstlikør.

Laks med pepperrot og hjertesalat er retten som får smaksløkene til å danse vilt. Laks er alltid en vinner, men ekstra god er laksen selvfølgelig hvis du spiser den på Norges nasjonaldag. Et godt tips er å servere laksen med pepperrot og hjertesalat. Prøv det. Grillmat er en tradisjon, og en viktig del av 17. mai-feiringen. Det som er viktig å huske er at det kan være lurt å være sikker på hva du velger å grille under nasjonaldagen. Selvfølgelig er det opp til alle å spise det den enkelte synes er bra, men et tips er å grille en type kjøtt som er av den finere sorten. Det er jo trossalt bare 17. mai en gang i året, og det skal selvfølgelig feires på ordentlig vis.