Moter og trender er ofte tidsbestemt – 1980-tallet

Moter og trender er ofte tidsbestemt – 1980-tallet

I denne artikkelen skal vi ha fokus på noe helt annet, enn bunader og festdrakter. Som dere sikkert vet har det vært mye oppmerksomhet rettet mot tidløse klær, som vi jo må si at både bunader og festdrakter er. Bruken av de har gått litt opp og ned, men jevnt over har dem vært populære til festbruk og spesielle anledninger i all tid. Nå skal vi til 1980-tallet og se hva som var moten og trendene i det tiåret, og det er ikke helt tilfeldig at jeg velger å starte med nettopp 1980-tallet. Jeg hadde mine ungdomsår dette tiåret, og husker så klart mye av det som skjedde på den tiden – og det at 1980-tallet var noe helt spesielt er nok mange enig med meg i.

Moter og trender er ofte tidsbestemt – 1980-tallet
Moter og trender er ofte tidsbestemt – 1980-tallet

Fargerikt og spesielt

Til forandring fra mange av de andre artiklene jeg har skrevet, så skal det ikke kun handle om klær i denne artikkelen. Jeg ser for meg at jeg prøver å belyse det som kjennetegner 1980-tallet mest, og ja vi starter som seg hør og bør i klesverden så klart. De korte kelnerjakkene er det nok mange som husker, og jeg hadde selv en del av slik jakker i min garderobe kan jeg godt huske. Fargene skulle være av pastell, og gjerne med et matchende mavebelte.

Jentene gikk i støvletter

Ja dette i seg selv er ikke spesielt for dette tiåret, men det at støvletten var i sterke farger og helst i kunstig skinn – kan man i ettertid spørre seg om var særlig lekkert. Men hva gjør man ikke for å følgemoten, og om man hadde en «posebukse» i tillegg – ja da var man virkelig en av de som fulgte motebildet. Skulderputer i jakker var også svært vanlig, og dette var noe både gutter og jenter brukte mener jeg å huske.

Når lørdagen kom så var det mer vanlig med hjemmelaget pizza, enn det er med fredagstaco i dag. Familien samlet seg for å se på de få kanalene man hadde, og det kunne om man hadde litt flaks vanke brus og potetgull på en slik kveld – men det var slett ikke alltid.

Musikkprogrammet «Ti i skuddet»

Dette var programmet alle ungdommer måtte få med seg hver uke, og det var slett ikke uvanlig at vi tok opp låtene på kassetter – og kvaliteten var sammenliknet med dagens teknologi elendig. Men vi var ikke vant med annet, og vi synes selv det ble riktig så bra kan jeg huske.

Ville ikke likne på 1970-tallet

Når det kommer til frisyrer på denne tiden, så var det uten tvil «puddelhårfrisyrer» som var det rette. Dette var noe både jenter og gutter lot seg gå med, og det å fikse frisyren hjemme med en hjemme permanent – var nok det mest vanlige. Både når vi ser på frisyrer og klær, så var det slik at 1980-tallet på de fleste områder gjorde alt for å kvitte seg med 1970-tallets moter og design. Som jeg allerede har vært inne på, så var det posete bukser som var moten store deler av 1980-tallet. Mens man på 1970-tallet hadde slengbukser og glatt langt hår, skulle det altså nærmest være stikk motsatt det påfølgende tiåret.