Tradisjonelle spinneverktøy og teknikker fra vikingtiden

Tradisjonelle spinneverktøy og teknikker fra vikingtiden

Vi har alle hørt om de store og tøffe krigerne som kalles vikinger og deres ekstraordinære kultur, også i hele resten av verden har mange hørt om vikingene. Men hvor mye vet du om vikinghåndverket og, for å være mer presis, spinneverktøy og teknikker som vikingene brukte for å lage de flotte klesplaggene? Jeg skal beskrive noen verktøy, teknikker og hemmeligheter som ble aktivt brukt av vikingene. I vikingtiden var menn sjeldent hjemme ettersom de var opptatt med å plyndre. Så mesteparten av vikinghåndverket ble utført av kvinner.

Tradisjonelle spinneverktøy og teknikker fra vikingtiden
Tradisjonelle spinneverktøy og teknikker fra vikingtiden

Historiske funn

Arkeologer finner med jevne mellomrom store mengder gjenstander fra vikingtiden som kan fortelle oss mye om hvilke klær de lagde og hvordan klærne ble laget. Da høytstående kvinnelige vikinger døde, trodde man at hun fremdeles kom til å trenge spinneverktøy og andre redskaper i det neste livet. Det var vanlig å begrave en rekke gjenstander sammen med den avdøde. Det er grunnen til at arkeologer finner så mange slike gjenstander og klarer å lære så mye om vikingenes håndverk.

Spinneverktøyet

Når vi ser på spinneverktøyene og tekstilfunnene, finner vi ganske mange pinner med steiner som vekt på bunnen. Pinnen kan takket være vekten enkelt spinnes som en snurrebass, men det er ikke slik vikingene gjorde det. Vikingene holdt i tråden og spinnte pinnen i luften, dette er genialt fordi med bare litt fart i starten kan pinnen spinne lenge. Det blir egentlig ikke lettere eller mer simpelt enn dette. Og når de hadde spunnet en stund kunne de enkelt spisse pinnene litt med en kniv og flytte vekten lengre opp eller ned, den varte derfor ganske lenge, og når den først ble helt ødelagt kan fortsatt steinen brukes om igjen med en ny pinne.

Trikset for å få den peneste tråden fra ullen din er å spinne så fort som overhodet mulig, og man kan se for seg at enkelte av kvinnene på den tiden var veldig god til å spinne med utrolige hastigheter. Dersom man ikke spinner for nok vil ullen bare floke seg eller sige nedover på pinnen og da får man ikke et brukbart garn som kan brukes til å lage de fantastiske vikingklærne.

Farger

Dersom du ser på tradisjonelle vikingklær legger du kanskje merke til at farger ble brukt aktivt på de finere klærne. De aller fineste klærne til de rikeste vikingene hadde gjerne en fin blåfarge. En mer vanlig farge under vikingtiden, hvis vi ser bort ifra den vanlige hvite, grå eller svarte fargen man finner naturlig hos sauene, var grønn. Det er en rekke planter som kan kokes og brukes for å gi ullen en grønn farge, dette var altså en av de letteste fargene å lage, men fortsatt ansett som mye finere enn en helt naturlig farge.

Vikingen kunne ikke bare plyndre, drepe og voldta, de var også svært gode på å produsere vakre klesplagg av ull fra sau eller geit. De hadde enkle verktøy og teknikker, men resultatet ble likevel fantastisk. De hadde til og med god kunnskap om hvordan de kunne lage klærne med farge.